131 години от Съединението на България

  • 06/09/2016 11:19
  • |
  • 0 коментара

Днес честваме 131-години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия.

Идеята за обединение на двете територии се заражда след Берлинския конгрес през 1878г.  Несправедливите решения в него поставят пред българите няколко тежки задачи-  за нацонално обединение, културен, духовен и икономически подем.  Водени от тях населението от двете части започва да търси начин за съставяне на общ план. В големи български градове като Пловдив и Велико Търново се формират комитети „Единство”. Тяхната цел е съединение на двете части.

Две години по-късно в София е взето решение за започване на подготовка за Съединението. Видни български дейци от двете разединени области съставят план за обединение. Съгласно него Княжеството трябвало да се заеме с дипломатическите преговори.

През май 1880г. в град Сливен таен Централен комитет, оглавяван от Константин Величков.

Българите започват да търсят начин за преговори с Великите сили. За тази цел е изпратена делегация начело с Иван Гешов, но за съжаление тя е посрещната хладно.

Междувременно турските издевателства зачестяват, с което се засилва и желанието на населението от обединение. През 1885г. в Пловдив е формиран Български таен централен революционен комитет (БТЦРК), начело със Захари Стоянов. В цяла Южна България възникват комитети, които се заемат с предстоящата подготовка. Пропагандирането на каузата се осъществява чрез печат и публични демонстрации.

На 26.07.1885г. в  с. Дермендере (Пловдивско) БТЦРК взема решение да се пристъпи към подготовка на Съединението. Първоначално обявената дата е 15 септември, но на 2 септември в Панагюрище започва бунт, който е потушен от полицията. Опасността част от организаторите да бъдат задържани, кара комитета да промени намеренията си.

На 05.09.1885г. в Пазарджик избухва въстание. Следва смяна на управлението в града. Обнадеждени от успеха, въстават и няколко села около Пловдивско. Чета начело  с Продан Тишков (Чардафон) се насочва от с. Голямо Конаре (дн. гр. Съединение) към Пловдив.

Сутринта на 06.09.1885г. войска, оглавявана от майор Данаил Николаев арестуват областния управител Гавраил Кръстевич. Формира се ново правителство, което е оглавено от д-р Георги Странски. Обявено е  Съединието на Княжество България и Източна Румелия. На 08.09. 1885г. княз Александър I Батенберг издава прокламация за поемането на властта в Източна Румелия.

 

View