Честит празник, скъпи студенти!

  • 27/11/2016 18:08
  • |
  • 0 коментара
1

      С наближаването на студенсткия празник ще ви разкажем как е възникнал този празник и защо в България се отбелязва на 8 - ми декември.

Идеите за създаване на студенстски празник ,възникват още от самото начало с откриването на първото висше училище през 1888г. Софийския Университет „ Свети Климент Охридски”. Първото му честване е през 1903г. по време на отбелязването на 15 - годишния юбилей на Университета и възниква като патронен празник. Първоначално се е празнувал на 25. 11 - на денят на Cв.Климент Охридски, считан за покровител на българското висше образование и патрон на университета .Няколко години по-късно на 31.03.1916г. българската православна църква преминава към Григорианския календар и по този начин датата се измества и този празник започва да се чества на 08.12. Именно поради това с течение на времето самият университет утвърждава тази дата като ден на българските студенти. След 09.09.1944г. празнуването на студентския празник е отменено.Въведена е промяна в отбелязването на празника,а именно на 17.11 , което по-този начин съвпада с Международния ден на студентите.Това продължава до 1963г., когато датата отново е сменена и върната на 08.12когато българските студенти и преподаватели отново могат да отбелязват своя празник.Официално през 1994г. Съветът на ректорите на висшите училища в България определя 8ми декември за неучебен ден и за празник на всички български студенти и преподаватели.

В настоящата публикация по-рано споменахме Международният ден на студентите, който се чества на 17.11.Сега ще ви разкажем малко повече за това как е възникнал този ден. Той се отбелязва ежегодно от 17.11.1941г. до днес. Тази дата е избрана от Международния студентски съвет(днес Международният студенстки съюз) през 1941г. и отбелязан за първи път в Лондон.Създаден е в знак на почит към загиналите студенти по време на Втората световна война когато в окупираната Чехословакия немски части щурмуват Карловския университет в Прага през 1939. Причина за това нахлуване са протестни студентски демонстрации във връзка с окупирането на Чехословакия.Това довежда до много загинали и около 1200 студенти изпратени в концентрационни лагери както и до затварянето на всички университети и колежи на територията на Чехословакия. 

Няколко години по –късно през 1973г. на същата дата в Гърция,студенти от Политехническия университет в Атина организират протест срещу управляващата в страната военна хунта.В резултат на това действията им са прекратени,а протестът смазан жестоко дори се стига до навлизане на военни части и машини на територията на университета.Има множество загинали и ранени. Именно затова в Гърция този ден се отбелязва като официален празник „Ден на гръцките студенти” и се отдава почит на всички загинали млади хора.
За щастие в България, студентския празник не се свързва с толкова тъжни събития, а с щури купони и забавни пътувания. Надяваме се нашата публикация да е представлявала интерес за вас и да сме Ви били полезни.Пожелаваме ви весело изкарване на празника!!!