Честит празник за виното и любовта !

  • 14/02/2017 13:49
  • |
  • 0 коментара
1

Знаете ли в кои страни се празнува Свети Валентин?

Денят на влюбените  се празнува още от 13 век.Интересно е да се отбележи че традицията по разменяне на любовни послания -т.нар „валентинки” датира още от 14 век.От векове най-разпространеният подарък на този ден е шоколадът.

Днес Свети Валентин се празнува в много страни,а в Сащ,Канада,Великобритания,Австралия,Франция и Мексико е обявен за национален празник.

Съществуват много интересни обичаи за този ден.

В Англия се изпращат любовни послания.

В Уелс се правят специални дървени лъжици,които се подаряват на празника.

В Шотландия се прави специален фестивал ,на който освен много песни,танци и подаръци се събират и необвързани млади хора.За целта те пишат имената си на листчета,които по-късно се теглят от специален жребий и по този начин се събират нови двойки.

В Италия дългогодишна традиция за 14.02.е подарянето на различни сладки на любимите хора.

Във Франция се подаряват скъпоценности и, подобно на английската традиция, се разменят и подаряват „валентинки”.

В Испания е прието на този ден съпрузите да изпращат букет червени рози на своите съпруги,независимо от това къде се намират.

В Германия празнуването на този ден не е много разпространено.Характерно за тях е това, че си подарят подаръци и всякакви други мили жестове през цялата година.

В Дания по стара традиция освен с разменянето на послания в т.нар скрити картички (т.е с невидимо мастило),жените имат право да правят предложение за брак,но само ако годината е високосна.