Halloween

  • 30/10/2016 14:04
  • |
  • 0 коментара
Happy Halloween
Знаете ли, че традициите на празника Хелоуин, произхождат от Ирландия и по-точно от древните келти. Този ден известен в днешно време в цял свят  има интересна история, която преплита езически и християнски обичаи и датира още от Vвек и продължава до днес, когато го свързваме с празнични костюми, тиквени фенери и страшни истории.

    Историята му е свързана с древните келти и с техните празненства свързани със събирането на реколката и връзката на живите с мъртвите. Те посрещали своята нова година „Саулин”(в превод „края на лятото”) в края на октомври. Трябва да се спомене, че според тези древни народи годината се деляла на два сезона- светъл(летен) и тъмен(зимен). Края на летния се отбелязвал с празник на огъня,който започвал през нощта. Древните келти са вярвали през тази нощ всички починали от изминалата година посещават земята в търсене на живи тела,в които да се вселят. За да се предпазят, келтите създават много обичаи свързани с огъня-газели в огнищата,както и маскирането с животински кожи,страшни маски,давали сладкиши за омилостивяване на злите духове. Тук е важно да се отбележи ролята на огъня-на пречистваща сила.

    По-късно, около 1в. сл.н.е римляните възприемат келтските обичаи за Хелоуин. Постепенно в обичаите за този ден своето влияние налага и християнството. Необходимо и да се спомене и фактът че християнският свят почит 01.11 като ден на всички мъченици за вярата, а 2.11 е Задушница. Денят на Вси Светии се появявя в църковния календар около 600г. по идея на папа Бонифаций IV(608-615г.). Това годишно почитане на християнските мъченици според историческите данни, се е отбелязвало през месец май до времето на папа Григорий IV когато датата е преместена на 1.11 и по този начин съвпада с тази на „Самхейн”.

Християнската църква превръща трите последователни дни в т.нар”свети дни на задължението”, когато хора облечени в черно обикаляли из градовете и се молели за душите. От  XVвек  в Англия към този обичай се прибавя и приготвянето на специални малки сладкиши, които се събирали най-често от бедни групи дечица.Най-вероятно оттогава е възникнал обичаят „trick or treting”)(лакомство или номер).

    През 1745г. думата Хелоуин за първи път се появявя в печатно издание.Означава „света вечер” и произлиза от шотландското определение „All Hallow`s Eve”(„Нощта преди Вси Светии”).

   Днес Хелоуин се празнува най-много в англоговорящите страни: Великобритания, Ирландия, Канада и САЩ. Интересен е фактът ,че традицициите за празника в Сащ са  пренесени от ирландски емигранти през 19в. Постепенно популярността на празника нараства,и през XXвек става официален за Щатите. Първите картички за Хелоуин се появяват през 1905г., а през 1950г. и първите костюми. От края на миналия век -90те години започва и масово производство на различни декорации за празника.

    Традициите на Хелоуин са свързани с много лакомства: ябълков пай, захаросани плодове, ябълков хляб, сладка царевица, печени фъстъци и много други. В Ирландия е традиционно да се прави плодове кексче т.нар. ”barmbrack”, в което преди да се изпече се поставя пръстен или монета за късмет. Прието е вярването,че който открие пръстен в своето кексче,ще срещне истинската любов  и ще сключи брак през следващата година.

Също така се организират се много игри:  ловене на ябълки, игри на криеница, разказване на истории за духове и др.

 Интересно е да се отбележи, че традицията на тиквения фенер също води началото си от Ирландия. Идва от т.нар. легенда за Джак. В началото са издълбавали репи,картофи,кратуни и цвекло и са поставяли свещи в тях да ги предпазват от зли духове.Използването на тиквени фенери  започва от XIXвек. Днес ирландците се маскират като духове, таласъми, зомбита, вещици, гоблини. Децата обикалят в търсене на лакомства, къщите са украсени с фенери от тикви, издялани със страшни лица, палят се големи огньове и фойерверки.

Във Великобритания, хората се маскират по някаква тема и се организират карнавали в клубове и кръчми.

В Йоркшир се провежда т.нар.”Нощ на пакостите”,когато децата правят номера на възрастните.

 В САЩ най-голямото хелоуинско парти се провежда в Ню Йорк Сити и носи името Village Halloween Parade.

 Надяваме се, нашата история за Хелоуин да ви е харесала  и да сте научили нещо интересно !