Какви са ползите от ранното езиково обучение?

  • 01/02/2017 12:36
  • |
  • 0 коментара
1

Много често родителите имат колебания относно ранното езиково обучение при децата.Противоположни на тези опасения са изследванията на различни специалисти .Според тях най-доброто възприемане на чужд език е до 10-12 годишна възраст.

Доказано от учените е и това ,че започването на нов език при децата в ранна възраст засилва креативността и абстрактното мислене, тъй като децата са много по-изобретателни и добри в решаването на различни проблеми,дори на такива от ежедневието.Също така малчуганите са естествено предразположени да учат нови думи и по-лесно да общуват на два езика.

Доказано е също така ,че учениците, изучаващи втори език,постигат много по-високи резултати в общообразователната подготовка и имат не само по-развити езикови ,но и умствени умения.

Колкото  по-рано се започне изучавенето на чужд език при децата,толкова по-добре ще се справят с него в бъдеще и  вероятност да говорят без акцент е по-голяма.При малките деца е много по-лесно имитирането на различни  нови звуци и усвояването на произношението.

Но не трябва да се забравя,че ученето се възприема от децата като игра.Точно заради това е много полезно първоначалното изучаване на нов език да бъде посредством детски песни,илюстрирани книжки с приказки,дори и чрез куклен театър.

За децата съществуват много източници,чрез които могат да упражняват и по-лесно да усвояват най-различни елементи от един език.Пример за това са родителите,учителите,съучениците и много други.

Много често основният помощник на децата при ученето  са родителите.Те могат им помагат по много начини,опитвайки се да направят ученето на децата по-забавно и интересно.Най-често това се постига с пускане на песнички и филми.Много ефикасно е да се опитваме да говорим с децата на съответния език,да ги учим първо да произнасят думи, свързани с ежедневието, както и това да им четем приказки преди лягане.Също така може да се обърнем и към интернет.Има различни полезни уебсайтове с интерактивни игри за деца.Такъв например е сайтът на Британския съвет ”Learn English”,който съдържа много игри,филмчета и други развлекателни приложения. Полезно и приятно е децата да посещават курсове по английски , немски или друг чужд език , където опитният преподавател ще може да изгради любов към езика и да ги насочи по пътя на придобиване на нови знания.

Стремежът ни децата да учат чужди езици от малки може единствено да бъде в тяхна полза.По този начин те ще имат възможността да развиват много по-ефективно своите умствени възможности,да разширят своя кръгозор и да се запознаят с много нови и различни култури.Дарявайки ги с това богатство, ние им даваме един свят без граници,  изпълнен със свободата на общуването и с реализирането на мечтите им!