Защо трябва да учим чужди езици?

  • 09/11/2016 21:40
  • |
  • 0 коментара

Отговорът на този въпрос не може да бъде само един.В днешно време изучаването на чужд език е въпрос на цел и интереси.С всеки изминал ден се обособява като необходимост,за да бъдем пълноценни в работата си и  в ежедневието си.

    Чужд език ни е необходим  за да можем да започнем работа,да пътуваме,дори да слушаме музика или да гледаме телевизия.

   Изучаването на нов език разширява като цяло и кръгозора ни.Започвайки да учим, освен езика се запознаваме с културата на дадената страна, с нейната география,култура,литература.Постепенно разбираме музиката,гледаме филми, можем да четем книги в оригинал.

    Започвайки да учим в езиков център,имаме възможността да се запознаем с интересни хора,да приемаме знания от високо квалифицирани преподаватели.Придобиването на международен сертификат,пък от своя страна ни дава възможност да работим или учим в  чужбина както и да придобием нов тип култура в зависимост от това какъв език сме избрали.

   Ученето на нов език спомага за развиването на уменията за общуване:при пътуване,при започване в ново училище или университет.Улеснява решаването на различни задачи едновременно,развива дори музикалните способности .

   Учейки повече от един език придобиваме по-голяма концентрация както и подобряваме паметта си.

  Според учените изучаването на чужди езици има огромна полза за психиката и за развитието на мозъка както и това че може да забави симптомите на болести като Алцхаймер както и намаляване на мозъчните заболявания. Доказано е, че децата израстнали в многоезична среда имат много по-добра памет от другите,могат да решават трудни задачи.

Хората владеещи повече от един език са много по-адаптивни в непозната среда,с добра концентрация и фокус върху задачите и показват в пъти по-високи резултати на тестовете за интелигентност.

    Освен подобряването на способностите ни,изучаването на чужди езици подпомага и улеснява ученето на други такива.Изборът на език е много важен,не само от гледна точка на неговото разпространение.Без съмнение английският език е най-разпространен.В много страни е обявен за държавен и административен.Изучавайки английски език,си отваряме вратите за цял свят,но в много случаи и избирайки не много разпространен език също имаме сериозни шансове за добра реализация най-вече в професионален план.

  Занимавайки се с изучаването на чужди езици не развиваме само своите образование и кариера. Разширяме своя поглед към света,запознаваме се с нови култури и усвояваме техните традиции. Езикът е богатство,което не знаеш точно кога ще ти потрябва: било то на пътуване или по време на някой филм или песен или в някое интересно четиво, но винаги ти дава сигурност и възможност за личностно усъвършенстване.